שאלות נפוצות

כאן תמצאו תשובות לכל השאלות שרציתם לשאול. אם לא מצאתם תשובה לשאלתכם, הצוות שלנו ישמח לעזור לכם. פנו אלינו באחת הדרכים המפורטות בעמוד צור קשר

1. הידור: גדולי ישראל מכל החוגים סומכים את ידיהם על הגמ"ח המרכזי וקוראים לציבור הרחב להצטרף לתכניות הגמ"ח.
2. בטחון: כלכלנים ורואי חשבון מובילים מלווים את הגמ"ח וממליצים בחום להצטרף אליו.
3. עוצמה: 50 אלף חברים, מאות אלפי יחידות ולמעלה מ-3 מיליארד ש"ח הלוואות שכבר ניתנו.
4. חוסן פיננסי: ותק רב, יכולת כלכלית וניהול מקצועי לאורך שנים רבות, מבטיחים לגמ"ח יציבות כלכלית המאפשרת מתן הלוואות גדולות.
5. פתרון מושלם: תוכניות הגמ"ח מציעות פתרון מיטבי, נוח ומשתלם למימון חתונות הילדים.

הרעיון המרכזי שעומד בבסיס התוכנית ונותן את ההכשר מצד דיני ריבית, היא העובדה שההלוואה אינה ניתנת לתורמים אלא לילדיהם. בכך לא מגיעה ריבית מהלווה למלווה ואין חשש ריבית קצוצה, ומאותה סיבה גם אין חשש של ריבית מוקדמת. בנוסף, ע"פ תקנון הגמ"ח אין התחייבות מצד חוקי ההלכה וחוקי השלטון למתן ההלוואה, וגם מסיבה זו אין בתרומה כל חשש ריבית כי אם תרומה גמורה ככל תרומה למפעל חסד.

הגמ"ח המרכזי הוקם לפי הוראותיהם של פוסקי הדור מרן הגרש"ז אוירבך זצוק"ל, מרן הגרי"ש אלישיב זצוק"ל ומרן הגר"נ קרליץ זצוק"ל, אשר הקפידו על ניהולו באופן הנקי והמהודר ביותר. התוכניות מאושרות ע"י כל פוסקי ההלכה בימינו. הרה"ג ר' יצחק אייזיק וינברג שליט"א מומחה לענייני ריבית משמש כרב הגמ"ח המרכזי לוודא בכל עת שבהלוואות הגמ"ח לא יהיה כל חשש ריבית.

לאישור ההלכתי המלא >>

על אף שאין כל חשש ריבית בהלוואות הגמ"ח, עם כל זאת, כדי לצאת מכל ספק סודר נוסח היתר עיסקא מהודר, ובכל מקרה שיש איזה חשש ריבית, יהיה הכל על פי היתר עיסקא הנ"ל.

גדולי הפוסקים הורו כך, משום שהתרומה משמשת כבר מהרגע הראשון להלוואות למשפחות אחרות עבור חתונות הילדים ומצוות הכנסת כלה.

ניתן להצטרף דרך מוקד הגמ"ח 8215*, אצל נציגי הגמ"ח הפרוסים ברחבי הארץ,  באימייל glb@glb.org.il, בעמדות נדרים פלוס / קהילות, וברשתות המחשבים חושב / טהור נט.

כן. ניתן לצרפו ל"תכנית הצעירים" של הגמ"ח המרכזי. תכנית זו מיועדת לזוגות צעירים מיד לאחר הנישואין עבור ילדיהם לעתיד וכן לתינוקות עד גיל חצי שנה. תנאי התכנית אטרקטיביים ונוחים ומותאמים במיוחד לזוגות צעירים.

הגיע המועד בו ילדך מעוניין בקבלת הלוואה, עליך לפנות לגמ"ח בבקשה לקבלת הלוואה. הגמ"ח יבחן את הבקשה שהוגשה בהתאם לנהליו, וככל שהיא עומדת בכל התנאים שנקבעו, ההלוואה תאושר עקרונית. לאחר אישור עקרוני לבקשת ההלוואה, ועל מנת שילדך יקבל את הכספים לחשבון הבנק שלו, תידרש חתימה על מסמכים שונים, ובכלל זה על בטוחות בסיסיות שיבטיחו את החזר ההלוואה.

  1. הפתרון של תוכניות מניבות תשואה אינו מספיק עבור סכומי הכסף הגדולים שנדרשים לנישואי הילדים. 
  2. עבור הפקדה בתוכניות מניבות תשואה, נדרשת הפקדה חודשית גבוהה מאוד ולטווח זמן ארוך והכספים יוצאים מההכנסות החודשיות הרגילות של המשפחה.
  3. לתוכניות הגמ"ח ניתן להצטרף לכתחילה לפי פסק של כל גדולי ישראל מכספי מעשרות.
  4. תוכניות הגמ"ח מאפשרות וודאות שבבוא העת, סכומי הכסף האדירים שתצטרכו יהיו זמינים עבורכם.

ובעיקר, הקמת הגמ"ח נועדה לייצר תוכנית של חסד ועזרה לזולת, כשכל מצטרף מאפשר לחבריו לחתן בנחת וללא דאגות.

הגמ"ח אינו מתחייב לתת הלוואה, והתרומות הנתרמות הן תרומות גמורות ומוחלטות. יחד עם זאת, הגמ"ח בהחלט מייעד לעצמו כמטרה לפעול למתן הלוואה לכל הזוגות שהוריהם תרמו לגמ"ח ושעומדים בתנאים שנקבעו לקבלת ההלוואה, וכך התקיים בפועל עד היום.

המודל הכלכלי של הגמ"ח מבוסס על תרומות הורים לטווח ארוך. כספים אלו משמשים את הגמ"ח לנתינת הלוואות להורים אחרים המשיאים את ילדיהם.

כספי התורמים נמצאים כל הזמן בהלוואות אצל הציבור ואינם מושקעים בהשקעות חיצוניות. חלק מזערי מהכספים משמשים עבור הוצאות התפעול, בהתאם להוראת הכלכלנים המלווים את הגמ"ח.

לאחר פניות רבות של כאלו שלא הספיקו להצטרף לתוכניות המוקדמות והמוזלות, ונשארו ללא מענה, הגמ"ח בהתייעצות עם גדולי ישראל החליט לפתח עבורם תוכניות מותאמות.

תוכניות אלו נפרדות לגמרי מהתוכניות הרגילות של הגמ"ח והן מתקיימות בפני עצמן ואינן משפיעות או מושפעות מהתוכניות הותיקות.

הכלל בתוכניות הגמ"ח הוא: מקדימים = מרוויחים; ככל שמקדימים להצטרף העלויות החודשיות קטנות משמעותית, וככל שמאחרים להצטרף: מאוחר = יקר; העלויות החודשיות גדלות משמעותית. 

מסיבה זו הגמ"ח פיתח תוכניות מוקדמות ומוזלות ומעודד הצטרפות מוקדמת ככל הניתן. 

עם זאת, לציבור שלא הספיק להצטרף מוקדם, יתאפשר להצטרף לתוכניות המאוחרות.

ניתן לצאת מהתוכנית בכל רגע נתון בכפוף לתשלום סכום סמלי שגובהו נקבע מעת לעת ע"י הנהלת הגמ"ח. סכום זה הוא עבור כיסוי הוצאות התפעול.

הגמ"ח מנטר ברמה יומית את כל התוכניות באמצעות תוכנות מתקדמות וצוות כלכלנים בכיר. הניטור והפיקוח הצמוד של הגמ"ח הם אלו שמאפשרים לגמ"ח לחזות את היכולות התזרימית והחוסן הפיננסי של הגמ"ח לעמוד במטרותיו ולהעמיד הלוואות גדולות עבור הציבור. 

צוות הכלכלנים ורו"ח של הגמ"ח קבע שהגמ"ח יוכל לעמוד בהתחייבויותיו לפחות ל- 50 שנה.

ההלוואות מיועדות עבור החתונות ועבור הון עצמי לדירה לילדים.

הגמ"ח מפוקח ע"י רשם העמותות ורשות שוק ההון. 

כמו"כ משרדי רואי חשבון מובילים מבצעים באופן שוטף ביקורות פנים מעמיקות, יחד עם כלכלנים בכירים כדי לוודא שהגמ"ח מתנהל בהתאם לכללי המינהל התקין.

בנוסף, ועדת הרבנים של הגמ"ח מפקחת על ההתנהלות השוטפת בכפוף לדעת ההלכה וגדולי הפוסקים.

על אף שהתרומה לגמ"ח היא תרומה גמורה ומוחלטת, היא אינה מזכה בקבלה לפי סעיף 46, שכן לא מתקיימים בהקשר לגמ"ח הקריטריונים שנקבעו על ידי רשויות המס לצורך הכרה במוסד ציבור לצרכי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה.